Ցանկ՝ Թուրքիոյ Հայոց Եկեղեցիներուն

Ցանկ՝ ներկայիս Թուրքիոյ մէջ գտնուող առաքելական եւ կաթողիկէ եկեղեցիներու:

Առաքելական ԵկեղեցիներԽմբագրել

Ա. Վիճակ (Հին Քաղաք)Խմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Պատրիարքութիւն Հայոց Կոստանդնուպոլսոյ Գումգաբու Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Աթոռանիստ Մայր Տաճար Գումգաբու 1641 Գործոն
Սուրբ Գէորգ Եկեղեցի Սամաթիա 1887[1] Գործոն
Սուրբ Յակոբ Գլխադիր Եկեղեցի Ալթըմէրմէր 1892[2] Գործոն
Սուրբ Սարգիս Մատուռ Պալըքլը 1895[3] Գործոն
Սուրբ Յարութիւն Եկեղեցի Գումգաբու 1855[4] Գործոն
Սուրբ Յովհաննէս Եկեղեցի Կէտիկփաշա 1876[5] Գործոն
Սուրբ Թադէոս – Սուրբ Բարթողոմէոս Եկեղեցի Ենիգաբու 1846 Գործոն
Սուրբ Յովհաննէս Եկեղեցի Նառլըգաբու 1807[6] Գործոն
Սուրբ Նիկողայոս Եկեղեցի Թօփգաբու 1813 Գործոն
Սուրբ Փրկիչ Մատուռ Ետիգուլէ 1834[7] Գործոն
Ծնունդ Սուրբ Աստուածածնի Եկեղեցի Պաքըրգիւղ 1844 Գործոն
Սուրբ Ստեփանոս Եկեղեցի Եշիլգիւղ 1826[8] Գործոն
Սուրբ Հրեշտակապետաց Եկեղեցի Պալաթ 1835[9] Գործոն
Սուրբ Եղիա Եկեղեցի Էյիւպ, Նիշանճա Թաղ 1832[10] Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Էյիւպ, Իսլամպէյ 1855[11] Գործոն

Բ. Վիճակ (Արեւմտեան Վոսփոր)Խմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Սուրբ Ստեփանոս Եկեղեցի Հալըճըօղլու 1831[12] Գործոն
Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ Եկեղեցի Ղալաթիա 1962[13] Գործոն
Սուրբ Երրորդութիւն Եկեղեցի Պէյօղլու 1838[14] Գործոն
Սուրբ Յարութիւն Եկեղեցի Թաքսիմ, Պէյօղլու 1895[15] Գործոն
Սուրբ Վարդանանց Եկեղեցի Ֆերիգիւղ 1861[16] Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Պէշիկթաշ 1838[17] Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Օրթագիւղ 1825[18] Գործոն
Երեւման Սուրբ Խաչ Եկեղեցի Գուրուչէշմէ 1798 Գործոն
Սուրբ Սանդուխտ Եկեղեցի Ռումէլի Հիսար 1978[19] Գործոն
Սուրբ Երից Մանկանց Եկեղեցի Պօյաճըգիւղ 1885[20] Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Ենիգիւղ 1834 Գործոն
Սուրբ Հռիփսիմեանց Եկեղեցի Պիւյիւքտէրէ 1848[21] Գործոն

Գ. Վիճակ (Արեւելեան Վոսփոր)Խմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Սուրբ Թագաւոր Եկեղեցի Գատըգիւղ 1858[22] Գործոն
Սուրբ Խաչ Եկեղեցի Սկիւտար 1617 Գործոն
Սուրբ Կարապետ Եկեղեցի Սկիտար 1888[23] Գործոն
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ Եկեղեցի Գուզկունճուք 1861[24] Գործոն
Սուրբ Երկոտասան Առաքելոց Եկեղեցի Գանտիլլի 1846[25] Գործոն
Սուրբ Նիկողայոս Եկեղեցի Պէյքօզ 1834[26] Գործոն
Սուրբ Նշան Եկեղեցի Գարթալ 1857[27] Գործոն

Դ. Վիճակ (Կղզիներ)Խմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ Եկեղեցի Գնալը Կղզի 1857 Գործոն

Ե. Վիճակ (Գաւառի Եկեղեցիներ)Խմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ Եկեղեցի Կեսարիա 1859 Գործոն
Սուրբ Կիրակոս Եկեղեցի Տիգրանակերտ 1883 Գործոն
Սուրբ Գէորգ Եկեղեցի Մարտին 1650 Գործոն
Սրբոց Քառասուն Մանկանց Եկեղեցի Հաթայ (Իսկենտէրուն) Գործոն
Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ Եկեղեցի Հաթայ 1830
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Հաթայ (Անտիոք) 2007 Գործոն

Կաթողիկէ ԵկեղեցիներԽմբագրել

Եկեղեցւոյ Անուններ Վայր Հիմնարկութեան Թուական Կացութիւն
Սուրբ Աստուածածին Եկեղեցի Պէյօղլու Գործոն
Սուրբ Օհան Ոսկեբերան Եկեղեցի Թաքսիմ Գործոն
Սամաթիոյ Անարատյղութիւն Եկեղեցի Սամաթիա Գործոն
Սուրբ Լեւոն Եկեղեցի Գատըգիւղ 1911 Գործոն
Բանկալթիի Անարատյղութիւն Եկեղեցի Բանկալթը Գործոն
Սուրբ Փրկիչ Եկեղեցի Ղալաթիա 1834 Գործոն
Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչ Եկեղեցի Օրթագիւղ Գործոն
Սուրբ Երրորդութիւն Եկեղեցի Պէյօղլու Գործոն
Սուրբ Պօղոս Եկեղեցի Պիւյիւքտէրէ 1885 Գործոն
Սուրբ Աստուածածին Վերաբոխում Եկեղեցի Մեծ Կղզի 1858 Գործոն
Սուրբ Յովհաննէս Մկրտիչ Եկեղեցի Ենիգիւղ 1866 Գործոն
Սուրբ Անտոն Եկեղեցի Թարապիա 1871 Գործոն

ԱղբիւրԽմբագրել

Պոլսոյ Հայոց Պատրիարքութիւն

  1. «KOCAMUSTAFAPAŞA SURP KEVORK ERMENİ KİLİSESİ, MEKTEBİ VE MEZARLIĞI VAKFI»։ istanbulermenivakiflari.org։ 21 Haziran 2012 
  2. «Surp Hagop Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  3. «Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  4. «Surp Harutyun Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  5. «Surp Hovhannes Kilisesi, Gedikpaşa» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  6. «Surp Hovhannes Kilisesi, Narlıkapı» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  7. «Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Şapeli» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  8. «Surp Stepanos Kilisesi, Yeşilköy» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  9. «Surp Hıreşdagabed Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  10. «Surp Yeyğa Kilisesiı» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  11. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Eyüp» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  12. «Surp Stepanos Kilisesi, Halıcıoğlu» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  13. «Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Galata» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  14. «Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  15. «Surp Harutyun Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  16. «Surp Vartanants Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  17. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Beşiktaş» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  18. «Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Ortaköy» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  19. «Surp Santuht Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  20. «Surp Yerits Mangants Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  21. «Surp Hripsimyants Ermeni Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  22. «Surp Takavor Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  23. «Surp Garabet Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  24. «Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi» (Türkçe)։ surpkrikorlusavoric։ արտագրուած է՝ 2012 
  25. «Surp Yergodasan Arakelots Ermeni Kilisesi, Kuzguncuk» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  26. «Surp Nigoğayos Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015 
  27. «Surp Nışan Kilisesi» (Türkçe)։ Türkiye Ermenileri Patrikliği։ արտագրուած է՝ 29 Nisan 2015